Na podlagi novele ZFPPIPP-E lahko dolžnik, pri katerem je nastopila insolventnost, vloži predlog za začetek stečajnega postopka tudi brez plačila predujma za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka.

 

Zakonske predpostavke za nastanek insolventnosti so namreč dopolnjene z domnevo, da je pravna oseba, podjetnik ali zasebnik nelikviden, če sredstva na njegovih računih ne zadoščajo za izvršitev sklepa o izvršbi ali poplačilo izvršnice in tako stanje traja neprekinjeno zadnjih 60 dni ali s prekinitvami več kot 60 dni v obdobju zadnjih 90 dni, in takšno stanje traja na dan pred vložitvijo predloga za začetek stečajnega postopka. Blokirani dolžniki torej lahko vložijo predlog za začetek stečaja, v predlogu pa se sklicujejo na 7. tč. 233.čl. ZFPPIPP. Po naših informacijah je nekaj dolžnikov že vložilo tak predlog ter tudi dobilo sklep sodišča o uvedbi stečajnega postopka.

 

In kako je potrebno vložiti predlog? Predlog se vloži na pristojno okrožno sodišče, ki je pristojno po sedežu družbe, v obliki dopisa, v katerem je potrebno navesti:

1. identifikacijske podatke o dolžniku, torej firmo predlagatelja, davčno in matično številko, zastopnika…,

2. opis dejstev in okoliščin, iz katerih izhaja, da je dolžnik postal insolventen (priložimo npr. dokaz o blokiranem transakcijskem računu)

3. zahtevek, da sodišče nad dolžnikom začne stečajni postopek