Strateški svet za zdravje in prehrano je na skupni seji potrdil potrebo po ukrepih za omejitev dostopnosti do alkoholnih, sladkih pijač ter tobačnih izdelkov v Sloveniji. Vodja strateškega sveta za zdravje, Erik Brecelj, poudarja, da se tej problematiki izogibamo že več kot desetletje. Med možnimi ukrepi je izpostavil dvig DDV-ja in trošarin, pri čemer je poudaril, da je namen zmanjšati stroške v zdravstvu, ne pa dvigovati davkov.

Po mnenju Breclja kajenje, prekomerno uživanje alkohola in sladkih pijač povzročajo nepotrebne stroške v zdravstvu. Specialist kardiologije, Zlatko Fras, opozarja, da nezdrav življenjski slog ključno vpliva na kronične nenalezljive bolezni. Njihov cilj ni omejiti užitke posameznika, temveč vplivati na dostopnost škodljivih izdelkov.

Vodja strateškega sveta za prehrano, Nataša Fidler Mis, izraža zaskrbljenost nad dvigom cen zdravih živil, medtem ko so nezdravi izdelki vedno cenejši in dostopnejši. Predlagajo ukrepe, kot so dvig davka na dodano vrednost in trošarin ter prepoved prodaje elektronskih cigaret. Poleg tega zagovarjajo prepoved oglaševanja, prodaje do 21. leta starosti ter prodaje v javnih ustanovah.

Vlada bo proučila možnost dviga trošarin za usklajevanje socialnih transferjev, pri čemer naj bi sredstva koristila vsem ranljivim skupinam, ne le za socialno pomoč.


Preberite še ostale novice IR na povezavi TUKAJ