Vlada je na včerajšnji seji potrdila besedilo Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (PKP4) in ga predložila v obravnavo v Državni zbor. Ta bo o njem odločal po nujnem postopku, najverjetneje že v tem tednu.

S predlogom zakona se spreminjajo in dopolnjujejo začasni ukrepi za omilitev in odpravo posledic epidemije na področju delovnih razmerjih, štipendij in socialnega varstva. Dodatno pa se uvaja mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi.

 

Kaj prinaša predlog Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (PKP4) za delodajalce?

  • Podaljšan ukrep čakanja na delo za en mesec, in sicer do 31. julija 2020, z možnostjo podaljšanja še za dodatna dva meseca, najkasneje do 30. septembra 2020.
  • Sofinanciranje nadomestila plače za čas odrejene karantene.
  • Dopolnitve ukrepa skrajšanega delovnega časa.

 

Predlog zakona za primer odrejene karantene po novem določa dve različni višini povračila nadomestila plače, in sicer odvisno od vzroka odreditve karantene ob pogoju, da delodajalec ne more zagotavljati dela delavcu na domu:

  • odreditev karantene ob prehodu meje: v višini kot je ta določena za primer višje sile, to je 50 % plače, kot bi jo delavec prejel, če bi delal, vendar ne manj kot 70 % minimalne plače (6. odstavek 137. člena Zakona o delovnih razmerjih);
  • odreditev karantene zaradi stika z okuženo osebo: v višini kot je ta določena za primer nezmožnosti zagotavljanja dela zaradi poslovnega razloga, to je 80 % nadomestila plače preteklih treh mesecev oziroma skladno s 138. členom Zakona o delovnih razmerjih.