Pridobitev vozil iz drugih držav članic EU – večji nadzor FURSa nad utajo DDV

FURS je sprejel ukrep, ki omogoča učinkovitejši nadzor nad morebitnimi utajami DDV, le-te pa so posledica vse večjega števila primerov, v katerih se želijo preprodajalci ob dejanski nadaljnji prodaji vozila fizični osebi izogniti plačilu DDV v Sloveniji. S tovrstnim poslovanjem na račun neplačanega DDV lahko dosežejo nižje prodajne vrednosti rabljenih vozil, s tem pa pridobijo nepošteno konkurenčno prednost v primerjavi z davčnimi zavezanci, ki svoje posle izvajajo zakonito.

FURS poostruje nadzor v okviru postopkov odmere DMV – če ta ni plačan, ni mogoče registrirati iz tujine pridobljenega vozila.

Da bi omogočili odmero DMV in hkrati učinkovit nadzor nad morebitnimi utajami DDV, bo FURS v primeru suma pravilnosti izpolnitve DDV obveznosti pred odmero DMV zahteval zavarovanje (gotovinski polog) izpolnitve DDV obveznosti iz naslova pridobitve rabljenega vozila – s tem bo omogočena registracija vozila kljub temu, da bodo vzporedno še tekli postopki preverjanja morebitne utaje.

Kadar na podlagi predložene dokumentacije ne bo suma na nepravilnosti glede izpolnitve DDV obveznosti, se bo odmera DMV izvedla brez zahteve za zavarovanje izpolnitve DDV obveznosti.

 

Več o ukrepu preberite tukaj.

2018-10-10T11:30:41+00:00 10. oktobra 2018|Novice|