Preko sistema eDavki omogočena tudi elektronska prijava računa v tujini

Vsaka pravna in fizična oseba ima lahko odprt plačilni račun (tudi ali zgolj) v tujini. Kar je koristno vedeti, pa je, kakšne obveznosti ima v zvezi s tem računom v Sloveniji: odprtje in zaprtje takega računa je potrebno sporočiti v davčni register v 8 dneh po nastali spremembi.

Fizične osebe lahko prijavijo račun v papirni obliki na obrazcu DR-02 ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom preko eDavkov. Fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, prijavo opravijo z obrazcem DR-03, pravne osebe pa DR-04. FURS zavezance obvešča, da je k prijavi potrebno priložiti dokazila.

Tako je potrebno prijaviti npr. račun Revolut, ni pa potrebna prijava za Paypall, Monese, Bet365… več informacij, katere račune je potrebno prijaviti in katere ne, najdete na spletni strani FURS v dokumentu Vprašanja in odgovori: Finančni računi v tujini.

 

FURS priporoča, da zavezanci račune v tujini prijavijo sami, saj se s tem lahko izognejo kaznim, ki pri fizičnih osebah znašajo od 200 do 1200 Eur, pri pravnih osebah pa tudi do 30.000 Eur.

Številni odgovori na vprašanja v zvezi s prijavo računov v tujini se nahajajo TUKAJ.

2018-10-10T14:13:32+00:00 8. oktobra 2018|Novice|