Oseba, ki je imela na dan 13.3.2020 stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, bo pri turističnih ponudnikih za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom v Sloveniji na dokaj enostaven način lahko unovčila bon.

Pri ponudniku turistične namestitve rezervirate termin. Ob tem je upravičenec ob prijavi dolžan seznaniti ponudnika storitev, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Ob prihodu morate imeti s seboj identifikacijski dokument. Potrebno bo izpolniti kratek obrazec za pisno potrditev unovčitve bona.

Turistični boni bodo vnovčljivi od 19.6.2020 do 31.12.2020. Upravičencu bon pripada avtomatično kot dobroimetje, ki ga vodi FURS v sistemu eDavki (bon ne bo v fizični obliki). Stanje porabe turističnega bona bo mogoče spremljati preko mobilne aplikacije eDavki in na spletni strani eDavki.  Bon je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku.

Če turističnega bona ne boste uporabili, ga lahko prenesete med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki, zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši). Ne prenaša pa se med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd. V primeru prenašanja bona med sorodniki ali unovčitve bona po tretji osebi (npr. dopustovanje otroka s starimi starši, sosedi, športnimi klubi itd.) bo treba že pred obiskom nastanitve imeti s seboj podpisana pooblastila, ki so dostopna na eDavkih.