FURS je doslej omogočal združitev tistih plačil zavezancev, ki se nanašajo na isto javnofinančno blagajno (z istim računom – IBAN). Osebe, ki imajo registrirano dejavnost, so torej plačevale prispevke trem različnim javnofinančnim blagajnam – proračunu Republike Slovenije, Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in Zavodu za zdravstveno zavarovanje.

 

Z junijem pa se obeta dodatna poenostavitev plačevanja vseh prispevkov. Postopno bo uvedeno plačilo vseh prispevkov za socialno varnost zgolj z enim plačilom oz. z enim e-računom. Takšno plačevanje bo predvsem bolj enostavno in tudi cenovno bolj ugodno, saj se z enotnim plačilom zmanjšajo stroški provizije bankam. Edina obveznost, ki se bo še vedno morala plačevati ločeno oz. z ločenim plačilnim nalogom, pa je akontacija dohodnine, saj ta obveznost ne zapade v plačilo istočasno kot prispevki za socialno varnost.

 

FURS bo takšno plačevanje uvajal postopoma, najprej bo na voljo družbenikom in samozaposlenim (torej osebam, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost in so sami dolžni obračunavati prispevke za socialno varnost), kasneje pa bo takšen način plačevanja na voljo tudi pravnim osebam.

 

Zavezanci se lahko sami odločijo, ali bo takšen način plačevanja posvojili, saj bo še vedno možno plačevati vsak prispevek z ločenim plačilnim nalogom. Če pa se odločijo za enotno plačilo, pa se bodo morali pri svoji spletni banki prijaviti na prejemanje e-računa. To zavezanec stori le enkrat, saj prijava velja do odjave ali za zaprtja računa.

 

S postopkom registracije lahko zavezanci pričnejo že zdaj, prve e-račune pa bo FURS izdal po 15. juniju, ko se izteče rok za predložitev obračunov prispevkov za socialno varnost za maj 2019.

 

Več o novi poenostavitvi si lahko preberete TUKAJ.