Za stavbno pravico z letom 2016 z računovodskega vidika veljajo novosti, o katerim smo vas že večkrat obveščali: knjigovodsko se evidentira kot neopredmeteno sredstvo, bilančno pa v postavki opredmetena osnovna sredstva. Ker računovodski predpisi ne določajo, ali se stavbna pravica izkazuje z zemljišči ali z zgradbami, smo na podlagi razumevanja komentarja  Stvarnopravnega zakonika domnevali, da se izkazuje z zemljišči.

 

Prejeli smo pojasnilo Statističnega urada RS glede pravilnega razvrščanja, ki je, da je ne glede na pravno opredelitev potrebno slediti ekonomski vsebini, po kateri je ta pravica vezana na stavbo, za katero je ustanovljena, in za imetnika predstavlja strošek v zvezi s stavbo. Pri stavbni pravici gre za pravico z omejeno dobo koristnosti za čas trajanja pravice tako kot imajo omejeno dobo koristnosti tudi zgradbe, oboje pa se amortizirajo. Zato se tudi stavbna pravica izkazuje skupaj z zgradbami, da se ne poslabšajo informacije o vrednosti zemljišč v bilancah, pri čemer so povečane vrednosti sredstev zaradi ustanovljenih stavbnih pravic (in zmanjševanje vrednosti v času trajanja) dejansko vezane na zgradbe in ne na zemljišča, na katerih lahko te zgradbe stojijo.

 

Skratka, pri sestavljanju bilance stanja za poslovno leto 2016 in vse kasnejše bomo stavbno pravico upoštevali v postavki »zgradbe«.