MGRT je pripravilo predlog sprememb ZGD-1, ki so v javni obravnavi do 15.7.2016.

 

Prenaša se Direktiva 2014/95/EU glede razkritja nefinančnih informacij in informacij o raznolikosti nekaterih velikih podjetij in skupin. Izjavo o nefinančnem poslovanju bomo morale pripraviti samo velike družbe, ki so subjekti javnega interesa, in katerih povprečno število zaposlenih je večje od 500. Izjavo bodo morali pripraviti tudi družbe, ki so zavezane k pripravi konsolidiranega letnega poročila, ter katerih povprečno število zaposlenih na konsolidirani ravni je večje od 500. Zavezancev za tovrstno poročanje bo predvidoma manj kot 50.

 

Izjavo o nefinančnem poslovanju je potrebno vključiti v poslovno poročilo, ki bo vsebovalo informacije o okoljskih, socialnih in kadrovskih zadevah, spoštovanju človekovih pravic ter zadevah v zvezi z bojem proti korupciji in podkupovanju.  Izjavo se bo pripravilo prvič za poslovno leto 2017.

 

Družbe, ki so zavezane k reviziji, vključijo v svoje poslovno poročilo izjavo o upravljanju družbe. V tej izjavi bo odslej potrebno predstaviti tudi politiko raznolikosti zastopanja v organih vodenja ali nadzora (spolna, starostna, izobrazbena raznolikost). Obveznost predstavitve politike raznolikosti je doslej (t.j. za poslovno leto 2016, saj je bila uvedena z novelo ZGD-1I) veljala za vse družbe, ki so zavezane pripraviti poslovno poročilo, s spremembo 79. člena zakona pa so sedaj manjša in srednja podjetja tega oproščena, kar bo veljalo že za leto 2016. Opis politike raznolikosti bo postal del izjave o upravljanju.

 

Ponovno se določa prekršek za kršitev obveznosti poslovodstva v vezi z uporabo slovenskega jezika. 4.tč. 11. čl. zakona namreč določa: »Poslovodstvo mora zagotoviti, da sporazumevanje z delavci v družbi v zvezi z dajanjem navodil za njihovo delo, vodenjem postopkov, v katerih se odloča o njihovih pravicah, in sodelovanjem delavcev pri upravljanju poteka v slovenskem jeziku, na območjih, kjer živita italijanska ali madžarska narodna skupnost pa lahko tudi v italijanskem ali madžarskem jeziku.«

 

Za več informacij: MGRT, kliknite tukaj.