Zavezanci lahko uveljavljajo davčno olajšavo v višini 100 % vlaganja v raziskave in razvoj. RR mora imeti naslednje lastnosti: dejavnost je nova, ustvarjalna, negotova, sistematična in prenosljiva in/ali ponovljiva. Za presojo, ali gre res za R&R pa je pristojno gospodarsko ministrstvo. To je izdalo mnenje o olajšavah, ki je objavil FURS 28.6.2016 tukaj in iz katerega povzemamo:

 

Lani je Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) izdala novo izdajo svetovne reference za RR dejavnost (priročnik OECD Frascati 20157), ki jo skušajo pristojni organi v Sloveniji čim bolj učinkovito vključiti v procese, ki zadevajo RR dejavnost. Ta izdaja priročnika ne spreminja načina razumevanja RR, ga pa podrobneje določa.

 

Projekti in programi zavezancev kažejo večkrat preveč statično vsebino med posameznimi leti brez jasnega napredka v kadrih, referencah, recenziranih dokazih novosti, jasnosti in preglednosti izvedenih RR dejavnosti ter doslednega izločanja dejavnosti, ki ne sodijo v RR (npr. vodenja podjetja, proizvodnja, prodaja, trženje, usposabljanje). Pogosto tudi ni na ustrezen način predstavljenega mednarodnega stanja RR dejavnosti na zadevnem področju in tudi ne napredka projekta/programa glede na mednarodno stanje.

 

Ob široki razširjenosti informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT) so pogosto uveljavljene vsebine projektov podjetij v nadaljevanju navedene dejavnosti, ki so v priročniku OECD Frascati izrecno izločene iz RR dejavnosti. Te dejavnosti so na primer:

–          razvoj programske opreme za poslovno aplikacijo ter informacijskega sistema z uporabo poznanih metod in obstoječih programskih orodij;

–          dodajanje funkcionalnosti uporabniškim programom (vključno z osnovnimi funkcionalnostmi vnosa podatkov);

–          ustvarjanje spletnih strani ali programov z uporabo obstoječih orodij.

 

Pomembna opora pri dokazovanju novosti RR dejavnosti zavezanca je v javnem in hkrati znanstveno oz. tehnološko recenziranem (s strani od avtorja neodvisnega mednarodno uveljavljenega strokovnjaka ugotovljen dejanski in konkreten izvirni prispevek k mednarodnemu znanju glede na predhodno stanje) postopku objave RR dosežkov (npr. recenzirana objava v znanstveni reviji ali monografiji, recenzirana objava v zborniku konference), če je zagotovljena neodvisnost recenzentov oz. odsotnost konflikta interesov.

 

Nove tehnološke rešitve dokazuje tudi patent, ki je imel v postopku podelitve vključen tudi preizkus mednarodnega stanja tehnike (npr. evropski patent, ali patenti velikih patentnih uradov – slovenski patent temu pogoju avtomatično ne ustreza, saj pristojni organ popolnega preizkusa v okviru podelitve ne izvaja).

 

Zavezanec, ki ne navaja konkretnega poimenskega mednarodnega RR stanja in trendov skozi konkurenco na področju svojega projekta, ne izkazuje mednarodnega poznavanja tega stanja, ki je temelj za začetek RR dejavnosti. Opisu stanja mora dodati jasno, pregledno in konkretno še svoj izvirni prispevek k znanju nad obstoječim stanjem, s katerim razrešuje mednarodno znanstveno in tehnološko nejasnost.

 

Če je mednarodno problem znan in je rešitev problema znana, če so znani tudi postopki za reševanje, potem dejavnost zavezanca ni RR dejavnost. RR dejavnost je zgolj razreševanje tistega več, kar je mednarodno še neznano, samo razreševanje take znanstvene in tehnološke nejasnosti.

 

 

Več o mnenju gospodarskega ministrstva lahko preberete tukaj: http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Davek_od_dohodkov_pravnih_oseb/Novice/2016/Drugo_splosno_mnenje_MGRT_o_uveljavljanih_dejavnostih_v_okviru_davcnih_olajsav_za_vlaganja_v_raziskave_in_razvoj__RR_.pdf