Ur.l. št. 50/2014 so bile objavljene spremembe zakona o dohodnini in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, po katerih se širi krog oseb, ki smejo izbrati obdavčitev po sistemu dejanskih računovodskih prihodkov in normiranih odhodkov, ali krajše »normirancev«.

 

Tako bodo po novem med normirance lahko stopili, če se bodo tako sami odločili, tudi gospodarske družbe in tisti samostojni podjetniki, ki dosegajo višje letne prihodke od 50.000 €, vendar nižje od 100.000 €.Ta opcija obdavčitve je možna za davčna leta, ki se začnejo s 1.1.2015 ali kasneje. Med normiranci bodo torej po novem tisti zavezanci,:

 

  • katerih letni prihodki, ugotovljeni na podlagi računovodskih predpisov, ne presegajo 50.000 € (brez drugih pogojev), in
  • katerih letni prihodki, ugotovljeni na podlagi računovodskih predpisov, ne presegajo 100.000 €, vendar so v preteklem davčnem letu imeli zavarovano vsaj eno osebo za polni delovni čas, in sicer neprekinjeno najmanj pet mesecev.

 

Druga novost, ki so jo prinesle spremembe zakonov, pa je, da se dviga višina avtomatično priznanih normiranih odhodkov iz dosedanjih 70 na 80 % ugotovljenih prihodkov. Tudi ta novost velja za davčna obdobja po 1.1.2015.