Skladno s spremembami ZGD-1 (in SRS) za poslovno leto 2016 (in kasnejša) veljajo nekatera nova računovodska pravila, čemur so morale slediti tudi spremembe kontnega okvira. Skladno z določbami ZGD-1 je raba kontnega okvira za gospodarske družbe, samostojne podjetnike posameznike, zadruge, nepridobitne organizacije – pravne osebe zasebnega prava ter društva in invalidske organizacije obvezna.

Nov kontni okvir je bil objavljen v Ur.l. RS št. 107/2015 – kliknite tukaj.

 

Kdor si je v prejšnjih letih oblikoval lastni kontni plan (načrt) po priporočilu Slovenskega inštituta za revizijo, lahko njihovo predlogo uporabi tudi v letu 2016. Posodobljen priporočen kontni načrt najdete tukaj: http://www.si-revizija.si/sites/default/files/standardi/enotni-kontni-nacrt-gd.pdf

 

Dne 4.1.2016 je Slovenski inštitut za revizijo na svoji spletni strani objavil tudi Pravila skrbnega računovodenja (2016). Spomnimo – ne gre za slovenske računovodske standarde, obravnavajo metodiko delovanja na posameznih področjih računovodenja, njihova uporaba ni obvezna, temveč priporočljiva, v njih najdemo npr. priporočila o vodenju poslovnih knjig, obravnavi (verodostojnih) knjigovodskih  listin, o računovodskem analiziranju… PSR najdete s klikom tukaj.