V začetku septembra je FURS objavil namero o poostrenem izvajanju aktivnosti nadzora pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost (v nadaljevanju: REK obrazci) in tako za njih ne plačujejo prispevkov. 

Obračun dohodnine in prispevkov za socialno varnost je ena temeljnih obveznosti delodajalcev, kršitev pa pomeni prekršek z visoko finančno globo, lahko tudi kaznivo dejanje z zaporom do treh let in pa odškodninsko odgovornost delodajalca.

FURS sporoča, da bodo mobilne enote na terenu preverjale ali delodajalci, ki REK obrazcev niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač. V primeru ugotovljenih kršitev bo FURS zoper delodajalce uvedel ustrezne postopke, hkrati pa obvestil tudi Inšpektorat RS za delo za primer kršitev Zakona o delovnih razmerjih.

Več: http://www.fu.gov.si/nadzor/podrocja/naknadne_kontrole_s_podrocja_davkov/?tx_news_pi1%5Bnews%5D=6921&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=a66f82c1c59ee8c0aa89be3e3180b4e9