Dobro ime nastane pri poslovnih združitvam pri podjetju prevzemniku, kadar cena združitve preseže pošteno vrednost pridobljenih sredstev in obveznosti. V poslovnih knjigah se dobro ime obravnava kot neopredmeteno sredstvo. Znotraj podjetja ustvarjeno dobro ime ni dovoljeno izkazati med neopredmetenimi sredstvi.

Dobro ime je po noveli ZGD-1I s poslovnim letom 2016 postalo amortizirljivo sredstvo. 67. člen zakona namreč določa: »V izjemnih primerih, kadar koristnosti dobrega imena ni mogoče zanesljivo oceniti, se dobro ime sistematično odpiše v obdobju petih let.«

To pomeni, da bo večina podjetij s 1.1.2016 pričela z amortiziranjem dobrega imena in pri tem uporabila amortizacijsko stopnjo 20 %. Še vedno velja, da se dobro ime tudi slabi, če je to potrebno. Omenimo naj, da kdor vodi poslovne knjige po MSRP kljub določbi ZGD-1 ne bo obračunaval amortizacije, temveč dobro ime le eventualno slabil. Izguba, pripoznana zaradi oslabitve dobrega imena, se v naslednjih obdobjih ne sme razveljaviti.

Kaj je torej potrebno storiti skupaj z otvoritveno temeljnico na 1. 1. 2016 (ali kasneje, če se poslovno leto 2016 prične kasneje):

•        pričeti z amortiziranjem dobrega imena po stopnji 20 %, pri čemer se dobro ime, pripoznano v prejšnjih letih, ne preračuna.