warning: strpos(): Offset not contained in string in /home/iracunovodstvo/themes/iracunovodstvo/block-block-1.tpl.php on line 39.
Članek
Objavljeno: 04.07.2017 - 08:32
Avtor: Nina Orehek Ručigaj
Vir: Bilten Unikum

Kako naj zavarujem svoje terjatve (I.)

1. del: Izvršnica, bančna garancija, menica

 

V današnjem poslovnem svetu se zdi, da je plačilna nedisciplina pravilo, ki ga morajo poslovni subjekti upoštevati kot dano. Zato ni odveč predlog, naj gospodarski subjekti pri poslovanju uporabljajo določene oblike zavarovanja plačil za namen uspešne prihodnje izterjave. Finančnih inštrumentov oziroma možnosti za zavarovanje je sicer veliko, vendar njihovo učinkovitost omejujejo ne le zakonske določbe, temveč tudi iznajdljivost dolžnikov. V nadaljevanju predstavljamo izvršnico, bančno garancijo in menico kot praktične in učinkovite metode za zavarovanje terjatev.


Uspešno poslovanje temelji na izbiri ustreznih metod za zavarovanje plačil, med katere spadajo zlasti avansno plačilo, ara, plačilo ob izročitvi oziroma prevzemu, pridržek lastninske pravice, izvršnica, menica, bančna garancija, zavarovanje pri zavarovalnici, pogodbena kazen in zamudne obresti, dokumentarni akreditiv in dokumentarni inkaso ipd. V nadaljevanju predstavljamo izvršnico, b...

Ogled celotnega članka je na voljo le registriranim uporabnikom. Registriraj se brezplačno