warning: strpos(): Offset not contained in string in /home/iracunovodstvo/themes/iracunovodstvo/block-block-1.tpl.php on line 39.
Članek
Objavljeno: 15.06.2018 - 09:00
Avtor: mag. Rosana Dražnik
Vir: Bilten Unikum

Kaj pravi SEU glede roka za uveljavitev pravice do odbitka DDV

Eno od temeljnih načel sistema DDV je nevtralnost. Ta se zagotavlja s pravico do odbitka DDV, ki je ena od osnovnih pravic davčnih zavezancev in jo države članice EU lahko omejijo zgolj izjemoma. V direktivi o DDV 2006/112/ES in tudi v slovenski zakonodaji o DDV so predvidene vsebinske omejitve odbitka DDV. Poleg tega so pomembne tudi formalne omejitve, za katere Sodišče EU večkrat navaja, da ne smejo posegati v načelo nevtralnosti, oziroma je tak poseg mogoč, če je skladen z načelom sorazmernosti. Ena od formalnih omejitev je tudi rok, do katerega je mogoče uveljavljati pravico do odbitka DDV.


Osnovno pravilo je, da pravica do odbitka DDV nastane v trenutku, ko nastane obveznost obračuna DDV (62. člen ZDDV-1). Določba je logična, saj bi lahko prišlo do oškodovanja proračuna, če bi se zavezancu priznala pravica do odbitka DDV, ne da bi na drugi strani obstajala obveznost za njegovo plačilo.

 

...

Ogled celotnega članka je na voljo le registriranim uporabnikom. Registriraj se brezplačno